Wat is beleggen?

Wat is beleggen?

Beleggen is het tijdelijk afstand doen van je geld in de verwachting er later meer voor terug te krijgen.

Dikke van Dale:  (geld) aan iets besteden waarvan je hoopt dat het in waarde zal stijgen.

Er wordt veel gehoopt in de beleggingsindustrie en dat is een vrij kansloze basis om rendemente te behalen.

Als het gaat om het beleggen van ons geld voor pensioen of andere belangrijke zaken dan is hoop niet genoeg. We willen zeker weten dat het geld waarvan we tijdelijk afstand doen meer waard wordt.

We hopen niet op een beter rendement dan sparen maar we verwachten een beter rendement dan sparen, anders is het niet de moeite waard.

Dat is direct het verschil tussen beleggen voor de lange termijn op basis van een wetenschappelijk bewezen strategie versus beleggen of speculeren op korte termijn of op basis van voorspellingen.

De afgelopen eeuwen is de wereldeconomie per saldo gegroeid en hebben bedrijven als groep gemiddeld winst gemaakt. Dat betekent dat beleggers als groep op lange termijn ook winst hebben gemaakt.

Als je niet gelooft dat bedrijven als groep op lange termijn winst zullen maken dan moet je niet gaan beleggen. We hebben het hier over lange termijn beleggen. De rest is gokken.

Wat is beleggen niet

Met beleggen bedoelen we niet day-trading of korte termijn handelen of speculeren of voorspellen wat de beurs van morgen doet.

Uit onderzoek blijkt dat de beurzen niet te voorspellen zijn en dat de meeste korte termijn beleggers geld verliezen.

Wat is lange termijn beleggen

Lange termijn beleggen draait om het investeren van geld voor een langere periode, meestal een minimaal 5 tot 10 jaar.

Hierbij wordt gekeken naar de fundamentele waarde van bedrijven en hun potentie om winst te maken op lange termijn. Het gaat dus niet om het snel behalen van winst, maar om duurzame groei op de lange termijn.

Waarom beleggen op lange termijn de beste keuze is

Het doel van beleggen op lange termijn is om vermogen op te bouwen en je financieel te beschermen tegen inflatie en vermogensbelasting.

Zoals je in onderstaande grafiek kunt zien zijn aandelen de beste remedie tegen inflatie.

Historische lange termijn rendementen van aandelen obligaties en inflatie

Hoe meer rendement hoe meer risico

Hoe meer risicovol je je vermogen beheert, hoe meer kans op een hoger rendement op je vermogen.

Wanneer je weinig risico neemt door bijvoorbeeld te sparen, groeit je vermogen niet na inflatie en belasting.


Risicovol beleggen in aandelen doe je altijd met vermogen dat je langere tijd niet nodig hebt (bijvoorbeeld 10 tot 15 jaar).


Aandelen zijn risicovoller dan obligaties en daarom verwachten belegger ook een hoger rendement van aandelen.

Wanneer je een aandeel koopt dan wordt je en stukje mede eigenaar van een bedrijf en dat betekent dat je kunt meedelen in de winst en eventuele beurswaardestijging.

Obligaties zijn leningen die een vast rendement hebben en een vaste looptijd. Je ontvangt jaarlijks rente (coupon) en op het eind krijg je je geld terug als alles goed gaat.

Bij aandelen is de sky the limit, als een bedrijf hard in waarde stijgt dan profiteer jij als aandeelhouder mee.

Een obligatiehouder die krijgt niet meer rente als het goed gaat.

Aan de andere kant, wanneer het slecht gaat met het bedrijf en dat bedrijf gaat failliet. Dan krijgen de obligatiehouders eerst hun geld terug.

Pas daarna, als er nog iets van waarde overblijft, dan pas zijn de aandeelhouder aan de beurt.

Gemiddeld genomen kun je zeggen, hoe meer rendement hoe meer risico.

Hoe meer risico hoe meer rendement

Drie soorten risico

Individueel specifiek risico

Idiosyncratisch risico verwijst naar het specifieke risico dat verbonden is aan een individueel aandeel of bedrijf.

Dit kan worden veroorzaakt door factoren zoals bedrijfsprestaties, managementbeslissingen, concurrentie en zelfs externe gebeurtenissen zoals natuurrampen.

Kortom, het is een risico dat uniek is voor een specifiek bedrijf. Het kan dus zijn dat een bedrijf failliet gaat, dat is idiosyncratisch risico.

Dit risico kun je verminderen door niet al je geld in één bedrijf te beleggen maar door te spreiden over meerdere bedrijven of titels.

Dertig stuks aandelen geeft een goede spreiding, boven de honderd aandelen is er nog nauwelijks risicovermindering te verkrijgen door in meer aandelen te beleggen.

Marktrisico

Marktrisico verwijst naar het algemene risico dat van invloed is op de gehele markt of een bepaalde sector.

Het wordt veroorzaakt door macro-economische factoren, politieke gebeurtenissen en andere externe factoren die de waarde van investeringen kunnen beïnvloeden.

Kortom alles wat de wereldwijde beurzen op en neer laat gaan.

Dit risico kan niet worden vermeden, maar wie een beleggingshorizon heeft die lang genoeg is, kan wel de tijdelijke dips van de markt doorstaan.

In onderstaande grafiek kun je zien dat naarmate de looptijd langer is, de kans dat aandelen beter presteren dan sparen, groter wordt.

Een beleggingshorizon of looptijd is de periode waarin een belegger bereid is om zijn of haar geld te laten staan in een investering.

Hoe langer deze periode is, hoe meer tijd er is om eventuele schommelingen op de markt op te vangen en weer terug te komen tot het gemiddelde rendement.

Beurzen hebben de neiging om na extremen weer terug te komen naar het gemiddelde.

Beleggen is een afweging tussen beurs risico nu, of inflatie risico later.

"Do you want to eat well or do you want to sleep well"?

Dat heeft ook met perceptie van risico te maken en met kennis.

Hoe meer je weet van beleggen hoe beter je begrijpt dat op de lange termijn beleggen een goede optie kan zijn mits je tijd genoeg hebt.

Iemand die gaat beleggen die vind dat spannend en voelt nu risico.

Diezelfde persoon zal waarschijnlijk geen spanning voelen bij de inflatie in het heden.

Op de lange termijn is juist inflatie een risico voor je koopkracht en lijkt beleggen weer een stuk minder risicovol.

Inflatie en beleggingsrisico nu en later

Beleggersgedrag

Het grootste risico voor een belegger is het maken van menselijke fouten.

Het gevaarlijkste is het wanneer men probeert de markt te timen (voorspellen).

Een voorbeeld is kopen nabij de top, tijdens goed nieuws omdat je ook wil mee profiteren van de beursstijgingen.

Of om juist te verkopen in een crisis omdat je bang bent voor verdere verliezen.

Beleggers zouden juist het omgekeerde moeten doen en niet kopen nabij de top uit hebzucht of verkopen op de bodem uit angst.

Zorg dat je niet in een emotionele rollercoaster terecht komt, dat kan je geld gaan kosten.

Niet voldoende spreiden is ook een risico,  bijvoorbeeld door slechts te beleggen in een paar aandelen of in één sector.

Dit vergroot het risico op verlies als deze specifieke aandelen of sector worden geraakt door negatieve ontwikkelingen.

De oplossing is voldoende spreiding.

Blijf ook weg bij de laatste crypto trend, tenzij je het leuk vind om een gokje te wagen. Let op gokken kost geld!

Het beste beleg je in een bewezen strategie en houdt je aan een lange termijn plan.

Daarvoor is kennis en discipline nodig en die kennis die kan je hier vinden.

Ook is het slim om een vermogensbeheerder of financieel adviseur in te schakelen om je te helpen bij het maken van deze belangrijke beslissingen.

Die kan je beschermen tegen  jezelf en je helpen om emoties uit te schakelen en op een rationele manier om te gaan met  beleggen.

Financiële markten

Er zijn altijd twee partijen voor beleggen nodig beleggers en aan de andere kant de bedrijven en overheden die kapitaal willen aantrekken.  

Bedrijven trekken geld aan in ruil voor rente of winstdeling omdat ze denken dat ze hiermee investeringen kunnen doen die meer opleveren dan de kosten van financiering.

Op deze manier kunnen bedrijven en overheden groeien, innoveren en hun activiteiten uitbreiden.

Beleggers verdienen op hun beurt geld door te investeren in deze bedrijven en overheden, in de hoop dat ze kunnen profiteren van de groei of winst.

Het is een wisselwerking tussen vraag en aanbod op de financiële markten waarbij beide partijen hun eigen belangen hebben.

Er zijn verschillende soorten financieele markten, zoals aandelenmarkten, obligatiemarkten, valutamarkten en grondstoffenmarkten.

Liever beursgenoteerd

Je kunt een tweede huis kopen, een staaf goud of mede eigenaar van een bedrijf, maar gemakkelijker is het om beursgenoteerde beleggingen te kopen. Die kun je zonder moeite  aanhouden op een beleggingsrekening.

Voor en nadelen beursgenoteerd beleggen.

Beursgenoteerde beleggingen worden openbaar verhandeld op een beurs, zoals de AEX in Nederland of de Dow Jones in de Verenigde Staten.

Het is vaak gemakkelijker en toegankelijker om te investeren in deze beursgenoteerde beleggingen, omdat ze liquide zijn en makkelijker verhandeld kunnen worden. Ook voor kleine bedragen.

De geschiedenis van financiële markten

Financiële markten bestaan al sinds de oudheid, maar ze hebben zich door de jaren heen sterk ontwikkeld. Vroeger werden vooral fysieke goederen verhandeld, zoals graan en vee. Later kwamen daar edelmetalen en andere grondstoffen bij.

De moderne financiële markten zijn ontstaan in de 17e eeuw, toen er aandelen werden verhandeld op de beurs van Amsterdam.

Evolutie naar globalisering

In de loop der jaren zijn financiële markten steeds meer gegroeid en geëvolueerd, mede dankzij de komst van nieuwe technologieën en globalisering. Hierdoor kunnen beleggers nu toegang hebben tot een breed scala aan financiële producten en markten over de hele wereld. Dit heeft geleid tot meer concurrentie en mogelijkheden op de financiële markten.

Het heeft ook geleid tot een hogere correlatie op de markten dat wil zeggen  dat gebeurtenissen op de ene markt invloed kunnen hebben op andere markten en dat een crisis in China of in de US een globale crisis kan veroorzaken. De hele wereldeconomie is veel meer verbonden met elkaar dan vroeger.

De rol van financiële markten

Financiële markten spelen een cruciale rol in de economie door het verstrekken van kapitaal aan bedrijven en overheden, waardoor ze kunnen groeien en hun activiteiten kunnen financieren. Het is ook een manier voor beleggers om geld te investeren en hopelijk rendement te behalen op hun vermogen. Dit maakt financiële markten essentieel voor de wereldeconomie.

Voor wie is beleggen?

Beleggen is voor iedereen die geïnteresseerd is in het opbouwen van vermogen en het behalen van rendement op hun geld.

In feite is bijna iedereen een belegger want bijna iedereen heeft wel ergens pensioen opgebouwd in een pensioenfonds.

Deze pensioenfondsen beleggen bijna allemaal.

Als je je vermogen of geld een lange tijd niet nodig hebt, of je wil bijvoorbeeld pensioen opbouwen, dan is beleggen een goede optie.

Het kan echter ook risico's met zich meebrengen en het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn voordat je gaat beleggen.

Stappenplan beleggen of vermogensbeheer:

  1. Bepaal hoeveel rendement je nodig hebt en hoeveel risico je aan kan. Dit noemt men een risicoprofiel,
  2. Een passende beleggingsportefeuille samenstellen met voldoende spreiding,
  3. Een bewezen beleggingsstrategie kiezen,
  4. Vraag hulp van een professionele vermogensbeheerder of financieel planner,
  5. Monitoren en bijsturen,
  6. Start met de essentiële kennis. download de gratis boeksamenvatting van het boek "Alle beleggingsexperts zijn leugenaars".

Het kaf van het koren scheiden in de beleggingsindustrie.