Beleggen in AI

AI de verleiding van de beurs

Regelmatig horen we van slimme klanten dat ze interesse hebben in een bepaalde sector omdat ze daar veel van verwachten.  Ai, artificiële intelligentie, is zo'n voorbeeld.

Beleggen in Ai klinkt logisch, het is de toekomst, het wordt nu bijna overal gebruikt en er wordt veel winst mee gemaakt.

Het is een opkomende technologie waar we allemaal steeds meer mee te maken krijgen.

Dit is ook niet onopgemerkt gebleven door de financiële pers.

Nvidia

Nvidia is een uitstekend voorbeeld van een succesvol AI-verhaal. Het bedrijf heeft een indrukwekkende groei doorgemaakt, net als de aandelenkoers. In vergelijking met de index (blauwe lijn) heeft Nvidia (gele lijn) aanzienlijk beter gepresteerd.

De AI-trein

De aandelenkoers van Nvidia is de afgelopen twee jaar enorm gestegen.

Kunnen we nog instappen, of is de AI-trein al vertrokken?

AI staat nog in de beginfase en heeft een enorme toekomst en marktpotentieel. AI-bedrijven zijn veelbelovend en hebben een mooie toekomst?

We zijn niet de enigen die erkennen dat AI toekomstpotentieel heeft. Velen delen deze visie en investeren daarom in AI. Maar is het nu nog steeds een winstgevende investering, gezien de recente stijging van de koersen?

Nvidia-minicrash

Nvidia presenteerde onlangs indrukwekkende winstcijfers, maar toch crashte het aandeel in de dagen na de bekendmaking. Waarom? Het gaat zo goed.

Hoewel het bedrijf uitstekend presteert, geldt dat niet voor het aandeel recentelijk. De enorme groeiverwachtingen van beleggers (iedereen wil een graantje meepikken) hebben de koers zo sterk opgedreven dat zelfs goede bedrijfsresultaten niet meer voldoende zijn voor beleggers.

Het risico van de trend

Het is riskant om een trend te volgen, want je loopt het risico om op het hoogtepunt in te stappen. Een trend is per definitie hoog geprijsd, anders is het geen trend.

Natuurlijk de trend kan nog wel even doorgaan, maar wil je daarop gokken en daarin extra investeren? Hoeveel groeipotentieel blijft er nog over? Maar belangrijker, hoeveel neerwaarts risico ben je bereid daarvoor te nemen?

Het adagium is "laag kopen, hoog verkopen," niet "hoog kopen en misschien nog hoger verkopen."

Want wat hard stijgt, kan ook hard dalen. Dit geldt eveneens voor Nvidia; het aandeel is aanzienlijk volatieler en daardoor risicovoller dan de markt, zoals te zien is in de onderstaande grafiek, waarbij Nvidia (blauwe lijn) wordt vergeleken met de markt (rode lijn).

Een goed bedrijf is niet altijd een goede investering.

Veelbelovende vooruitzichten van een bedrijf of sector trekken vaak grote aantallen beleggers aan. Dit drijft de koers zodanig op dat het vaak aantrekkelijke belegging meer is. De verwachte toekomstige groei is al in de prijs verwerkt.

Groeiaandelen
Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat groeiaandelen, oftewel dure aandelen, minder presteren dan waardeaandelen, ofwel goedkope aandelen.

Waarde aandelen
Een waardeaandeel is een aandeel van doorgaans gevestigde bedrijven met minder groeipotentieel dan groeiaandelen. Waardeaandelen worden gekenmerkt door een relatief lage koers in verhouding tot hun onderliggende winst of intrinsieke waarde.

Hoewel ze misschien niet de spannendste bedrijven zijn, hebben ze historisch gezien wel betere rendementen opgeleverd dan groeiaandelen.

Elke trend meepakken

Wij beleggen de helft van de aandelenportefeuilles in kleine en middelgrote waardeaandelen omdat die historisch beter presteren dan de markt.

Missen we dan de trends?

Nee, we investeren de andere helft in de wereldwijde marktindex (MSCI AWI), waardoor we profiteren van wereldwijde trends, inclusief die van Nvidia.

Het is onmogelijk om te voorspellen wat de trend van morgen zal zijn. Het mooie is dat we niet wachten tot het te laat is; we beleggen nu in de trends van morgen door deels te beleggen in de gehele markt.

Nee, we maken dan geen home-run. Home-runs zijn als de lotto, leuk, maar die win je bijna nooit.

We houden ons aan het plan, we gaan voor een lange termijn degelijk rendement, de wetenschap staat aan onze zijde.  We zien de trends wel verschijnen.

Het kaf van het koren scheiden in de beleggingsindustrie.