De beurs en de Amerikaanse verkiezingen

In tijden van de Amerikaanse presidentsverkiezingen wordt er veel gespeculeerd in de media over de impact op de beurzen. De Amerikaanse presidentsverkiezingen domineren het nieuws, maar domineren ze ook de beurs?

Wat is de impact op de financiële markten en onze beleggingen?

Historie

Als we terug gaan kijken in de tijd dan blijkt dat historisch gezien de verkiezingen weinig invloed hebben op de beurs.

Onderstaande grafiek laat de volatiliteit (beweeglijkheid van de koersen) zien in de 100 dagen voor en na Amerikaanse presidentsverkiezingen.

De conclusie is dat er geen verhoging van beweeglijkheid is ongeacht de uitslag. Geen reden voor paniek dus.

(bron: vanguard)

Verkiezingskoorts

De verkiezingen hebben veel invloed op het nieuws, zeker deze verkiezingen waarin de polarisatie tot een hoogtepunt lijkt te komen. Deze stortvloed van nieuws en verslaggeving brengt wereldwijd onzekerheid en emoties met zich mee. Ook in de Nederlandse media speculeert men wat de gevolgen zullen zijn van deze verkiezingen.

De markt zelf is minder onder de indruk, de beurzen kabbelen voort.

Belangrijker nog, op de lange termijn hebben verkiezingen al helemaal weinig impact op de beurs.

Een blik op de geschiedenis

Tussen 1971 en 2024 hebben de Amerikaanse en mondiale aandelenmarkten verschillende stormen doorstaan, van de dotcom-zeepbel tot de financiële crisis van 2009. Telkens herstelde de markt zich, ongeacht wie er in het Witte Huis zat.

In onderstaande grafiek zien we dat verkiezingsperioden (grijze kolommen) weinig invloed hebben gehad op het verloop van de beurs.

(bron: vanguard)

De machtigste man of vrouw van de wereld

Een president heeft waarschijnlijk minder invloed op de economie dan we denken. Een president leidt de economie niet zoals een directeur of manager een bedrijf leidt.

Ja, een president heeft macht en invloed, ook op de economie, maar die invloed is beperkt. Beperkt door onder andere het Congres en de onafhankelijke werking van de Fed.

In een markteconomie worden de meeste dagelijkse economische beslissingen genomen door bedrijven en huishoudens, niet door de president. Innovatie en nieuwe ontwikkelingen zoals AI stuwen de groei van de economie, ongeacht welke president er aan de macht is.

We hoeven dus niet wakker te liggen van de plannen van Harris of Trump, hoe extreem ook. De soep wordt nooit zo heet gegeten.

We houden koers!

We passen de beleggingsstrategie niet aan op basis van verkiezingsretoriek. We blijven kalm en volgen het plan en ondertussen genieten we van circus van Trump & Harris.

Het kaf van het koren scheiden in de beleggingsindustrie.